Головна Країна без незалежності України важко уявити безпеку країн Центральної Європи

без незалежності України важко уявити безпеку країн Центральної Європи

by host

Польща продовжить підтримувати Україну – про це заявив президент країни Анджей Дуда в промові під час урочистостей із нагоди Дня незалежності України в Києві 24 серпня.

«Ваш день незалежності – це в певному сенсі також день незалежності всієї Центральної Європи. Адже без незалежності України важко уявити незалежну та безпечну Польщу, Литву чи інші країни нашого регіону. Ми це добре усвідомлюємо і тому я тим більше радий, що ми сьогодні зібралися тут разом», – сказав він.

Дуда наголосив, що Україна не самотня в боротьбі проти російської агресії:

«Польща підтримує й надалі підтримуватиме вашу справедливу боротьбу аж до переможного завершення. Адже сьогодні ви боретеся за свободу, а ми, поляки, як мало яка інша нація в світі знаємо, що незалежність не дається раз і назавжди. У нашій історії ми переживали трагічні моменти, ми двічі втрачали суверенітет і двічі відновлювали його надлюдськими зусиллями».

Читайте також: «Ми вистояли, а тепер даємо відсіч на болотах ворога» – Зеленський у День незалежності

Президент Польщі висловив впевненість, що російсько-українська війна завершиться «перемогою сил свободи над світом тиранії».

«Тоді з темряви війни, на руїнах її вигорілих територій почне куватися новий світ», – вважає він.

Дуда згадав про історичні випадки співпраці українців та поляків, в тому числі в 20-му столітті. Він також визнав, що спільна історія України та Польщі містить «болючі сторінки».

«Ми хочемо будувати майбутнє, засноване на правді та щирому примиренні. Братні народу боргують це один одному, тому що те, що нас об’єднує, сильніше за те, що нас роз’єднує», – додав президент Польщі.

Президент Польщі Анджей Дуда прибув до Києва для участі в урочистостях з нагоди Дня незалежності України раніше 24 серпня.

Польський лідер двічі брав участь в урочистостях з нагоди проголошення незалежності України – у 2016 та 2021 роках. Польща першою визнала незалежність України.

Ще новини