Головна Країна Кулеба заявив про «активні переговори» щодо двох батарей Patriot та однієї Samp-T

Кулеба заявив про «активні переговори» щодо двох батарей Patriot та однієї Samp-T

by host
Кулеба заявив про «активні переговори» щодо двох батарей Patriot та однієї Samp-T

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що на сьогодні Україна проводить «активні переговори» щодо двох батарей Patriot та однієї Samp-T.

«Всі батареї Patriot зрештою залежать від рішення США, бо це американська система. Ми достеменно знаємо, де і що знаходиться. Зараз вже йдуть активні переговори щодо 2 батарей Patriot та однієї батареї SAMP-T», – сказав він в інтерв’ю, частину якого оприлюднили в ефірі національного телемарафону.

За його словами, якби зараз була готовність країн, де розташовані ці системи, передати їх Україні, то це було б «питанням тижнів» – і Київ міг би їх отримати.

Читайте також: «Логічний парадокс»: чому Захід затримує постачання систем Patriot для України

Раніше міністр закордонних справ заявив, що для посилення протиповітряної оборони Україна хоче отримати не лише системи протиповітряної оборони Patriot, а й системи Samp-T.

Також Дмитро Кулеба повідомляв, що Україна сподівається якнайшвидше домовитись про постачання семи додаткових батарей системи протиповітряної оборони Patriot, розглядає навіть варіант їх позики.

Читайте також: Бербок після Ради Україна – НАТО: системи ППО «потрібні Україні зараз»

Аналітики американського Інституту вивчення війни (ISW) вважають, що нестача систем протиповітряної оборони в Україні призводить до «повільних, але постійних успіхів» російських сил на фронті. ISW пише, що російські удари змусили Україну ухвалити важкі рішення між забезпеченням протиповітряної оборони великих населених пунктів у тилу й активних районів на лінії фронту, і Росія, схоже, використовує деградовану парасольку протиповітряної оборони України, намагаючись зруйнувати енергетичну мережу України і стримати її оборонно-промисловий потенціал.

Росія упродовж останніх тижнів активізувала удари по українській енергетичній інфраструктурі. Зранку 11 квітня війська РФ завдали по Україні комбінованого удару дронами і ракетами.

За даними Міненерго, сили РФ атакували об’єкти генерації і системи передачі у Харківській, Запорізькій, Львівській, Київській областях. Серед іншого, внаслідок російської атаки повністю зруйнована Трипільська ТЕС, яка розташована за 20 кілометрів від Києва, повідомила компанія «Центренерго».

.

Ще новини