Головна Країна МАГАТЕ повідомило про проблему із резервною ЛЕП для Запорізької АЕС

МАГАТЕ повідомило про проблему із резервною ЛЕП для Запорізької АЕС

by host
МАГАТЕ повідомило про проблему із резервною ЛЕП для Запорізької АЕС

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомило, що через обстріли виникли проблеми з функціонуванням останньої резервної лінії електропередач, яка використовується для постачання енергії Запорізькій атомній електростанції.

У повідомленні голови МАГАТЕ Рафаеля Ґроссі йдеться, що підключення до резервної лінії «Феросплавна 1» (потужністю 330 кіловольт) було перерване у четвер пізно ввечері внаслідок пошкодження на іншому березі Дніпра, на певній відстані від самої станції. Про масштаб пошкодження поки невідомо, ремонтні роботи тривають, додав Ґроссі.

У заяві вказано, що інцидент став ще одним свідченням, яке підкреслює нестійке постачання підприємства електроенергією.

МАГАТЕ нагадує, що всі шість реакторів на Запорізькій АЕС – найбільшій у Європі – зараз залишаються вимкненими, а станція отримує електрику, необхідну для охолодження і систем безпеки, за єдиною лінією потужністю у 750 кіловольт.

Ґроссі зазначив, що продовжує консультації з Україною та Росією щодо якнайшвидшого узгодження та запровадження безпекової зони навколо ЗАЕС.

За участю МАГАТЕ з осені ведуться переговори щодо безпекової зони навколо Запорізької атомної електростанції. На початку грудня МАГАТЕ заявило про прогрес у переговорах. Пізніше в українському уряді заявили, що в питанні виведення військових РФ і їхньої техніки зі станції «конкретики немає».

Російські війська захопили Запорізьку АЕС у березні 2022 року, невдовзі після вторгнення в Україну. З того часу Росія та Україна неодноразово звинувачували один одного в обстрілі станції.

Ще новини