Головна Країна Медведєв знову натякнув на можливе застосування ядерної зброї

Медведєв знову натякнув на можливе застосування ядерної зброї

by host
Медведєв знову натякнув на можливе застосування ядерної зброї

Російський експрезидент, заступник голови Ради безпеки Росії Дмитро Медведєв заявив, що в разі виникнення загрози існування його країни «питання буде вирішене разом із питанням існування всієї людської цивілізації». Про це Медведєв написав у статті, опублікованій 27 лютого в газеті «Известия».

Більша частина статті присвячена обґрунтуванню ідеї неминучості війни з Україною, витоки якої Медведєв бачить у розпаді СРСР. «Адже те, що ми спостерігаємо зараз, траплялося не один раз – у той момент, коли добігала кінця свого існування чергова світова імперія», – пише колишній президент.

Звинувачуючи керівників СРСР у недалекоглядній політиці, а країни Заходу – у ворожості та зарозумілості, Медведєв по суті визнає закономірність розпаду Радянського Союзу, порівнюючи його з імперіями минулого. На його думку, хоч що робили керівники пострадянської Росії, війна була невідворотною: «Історія невблаганна. Рим і Константинополь. Арабські халіфи і Чингісхан. Піднесення і безславна смерть Наполеона… Хоч на якій зі сторінок відкрий томи світового літопису, знайдеш одне й те ж. Після розквіту імперії та її золотого віку – довгий шлях до одного фіналу: до розпаду та війни чи війни та розпаду… Це світовий закон… Так і сталося з нами, із Союзом РСР, тільки у відкладеному варіанті».

При цьому «найсильнішим каталізатором війни після загибелі імперії», на думку Медведєва, виступають «країни навколо неї, що бажають подальшого поділу держави, що впала». Провину за російське вторгнення в Україну в лютому 2022 року він покладає на Захід.

Колишній президент, знову апелюючи до історії, пише, що «будь-яка імперія ховає під своїми уламками пів світу, а то й більше».

Чим відрізняється нинішня Росія від СРСР, чи вона є «імперією» і чому, якщо всі імперії розпадалися, не може розпастись і вона, Медведєв не пояснює.

Найвищі російські керівники другий день поспіль порушують тему можливого розпаду Росії. Напередодні було показане інтервʼю з президентом Володимиром Путіним, який звинуватив Захід у прагненні її «розкасувати» (російською «раскассировать», рідкісне застаріле слово зі значенням «розформувати» чи «ліквідувати» – ред.). Розпад, на думку Путіна, загрожує тим, що замість росіян зʼявляться «якісь московити, уральці і так далі».

Лідери країн Заходу наголошують, що їхня підтримка України не має на меті розпад Росії. При цьому на адресу Москви справді лунають звинувачення в імперській політиці стосовно України та інших сусідніх країн.

Ще новини