Головна Країна МЗС Казахстану «не коментує» повідомлення про відмову погодити призначення Гайдая послом України

МЗС Казахстану «не коментує» повідомлення про відмову погодити призначення Гайдая послом України

by host
МЗС Казахстану «не коментує» повідомлення про відмову погодити призначення Гайдая послом України

Міністерство закордонних справ Казахстану 23 травня відмовилося коментувати повідомлення в медіа щодо погодження колишнього голови Луганської обласної військової адміністрації Сергія Гайдая на посаду посла України в цій країні. Про це повідомляє місцева служба Радіо Свобода.

«З огляду на конфіденційний характер зазначеної процедури, ми не маємо права коментувати інформацію, опубліковану з посиланням на неназвані джерела», – заявила пресслужба дипломатичного відомства ввечері 23 травня.

Напередодні видання «Дзеркало тижня» з посиланням на свої джерела написало, що Казахстан відмовив у видачі агремана, тобто попередньої згоди на призначення Сергія Гайдая новим українським послом в Астані. Стверджувалося, що на запит Києва щодо його кандидатури влада Казахстану дала зрозуміти, що хотіла б бачити на цьому місці професійного дипломата.

Читайте також: «Путін програє в Україні, його також витісняють з Азії» – Віталій Портников

Казахстанське МЗС поширило коментар увечері у вівторок.

«Сторона, що приймає, має право відмовити у погодженні представленої кандидатури без пояснення причин», – заявив прессекретар МЗС Казахстану Айбек Смадіяров.

Він вказав на відповідну міжнародну практику та конвенцію в галузі дипломатичного права.

«Це рішення не можна розцінювати як недружній акт», – написав він і додав, що казахстанська сторона зберігає прихильність до розвитку «багатопланових дружніх» відносин з Україною.

Читайте також: «Аморальний та недружній крок щодо України» – МЗС про участь лідерів кількох країн у параді в Москві

Сергій Гайдай був головою Луганської області з жовтня 2019 року. У середині березня президент Володимир Зеленський звільнив його з цієї посади. Деякі українські ЗМІ писали, що Гайдая може бути призначено послом України в Казахстані. Сам Гайдай у лютому в ефірі Радіо Свобода не виключив, що може погодитись на посаду, якщо отримає відповідну пропозицію.

У жовтні президент України Володимир Зеленський звільнив з посади надзвичайного посла у Казахстані Петра Врублевського. Раніше Астана повідомила, що висловила протест українському дипломату через висловлювання в інтерв’ю місцевому блогеру про «вбивство росіян».

Ще новини