Головна Країна МЗС назвало нікчемним «суд» над полоненими іноземцями, влаштований бойовиками «ДНР»

МЗС назвало нікчемним «суд» над полоненими іноземцями, влаштований бойовиками «ДНР»

by host
МЗС назвало нікчемним «суд» над полоненими іноземцями, влаштований бойовиками «ДНР»

Міністерство закордонних справ 16 серпня прокоментувало повідомлення про початок «судового процесу» над полоненими іноземцями-військовими ЗСУ. Коментар оприлюднив речник МЗС Олег Ніколенко.

«Фальшивий суд Росії на Донбасі над іноземними військовослужбовцями Збройних Сил України та гуманітарним працівником є нікчемним», – заявив він.

Він назвав процес ще одним доказом грубих порушень правил ведення війни з боку Москви.

«Міжнародне гуманітарне право повинно застосовуватися до всіх військовополонених та затриманих цивільних осіб», – закликав представник дипломатичного відомства.

Напередодні стало відомо, що підтримувані Росією бойовики угруповання «ДНР» напередодні висунули «звинувачення» п’ятьом захопленим в Україні іноземцям у найманстві. Зокрема, як заявляють у російських медіа, звинувачення проти трьох чоловіків – шведа Матіаса Густавсона, хорвата Векослава Пребега і британця Джона Гардінга – передбачають покарання у вигляді страти.

В угрупованні «ДНР» минулого тижня звинуватили Густавсона, Пребега, Гардінга і британців Ендрю Гілла і Ділана Гілі у приєднанні до збройних сил України.

Читайте також: Полон захисників «Азовсталі»: Подоляк закликав Червоний Хрест «згадати про своє призначення»

Минулого місяця Міністерство закордонних справ Великої Британії засудило «експлуатацію» військовополонених і цивільних осіб у політичних цілях після захоплення Гілі та Гілла. Інший британець Пол Урі, який потрапив у полон разом із Гілі та Гіллом, помер, перебуваючи «під арештом» у бойовиків.

Це вже не перший так званий судовий процес проти полонених іноземців на окупованій території Донеччини. 9 червня так званий «верховний суд» незаконного збройного угруповання «ДНР» засудив трьох полонених іноземців, які воювали в складі Збройних сил України, до смертної кари.

Велика Британія і США засудили «смертний вирок». Як заявила голова МЗС Великої Британії Ліз Трасс, згадані особи є військовополоненими, а так званий «вирок» є «фіктивним» і «абсолютно беззаконним».

Ще новини