Головна Країна Посли ЄС схвалили надсилання доходів від активів РФ на потреби України

Посли ЄС схвалили надсилання доходів від активів РФ на потреби України

by host
Посли ЄС схвалили надсилання доходів від активів РФ на потреби України

Посли країн ЄС у Брюсселі схвалили схему використання доходів від заморожених у Євросоюзі російських активів на потреби оборони України, повідомляє кореспондент Радіо Свобода, а також агентство Reuters із посиланням на два джерела.

Подробиці поки що не наводяться.

Схвалення послів – важливий крок на шляху до остаточного ухвалення рішення на рівні Євросоюзу. Воно означає, що жодна з 27 країн ЄС не має принципових заперечень проти запропонованої схеми.

Питання про можливе використання доходів від російських активів, більшу частину яких становлять кошти Банку Росії, обговорюється в ЄС уже кілька місяців. Повідомлялося, що кілька країн-членів ЄС, зокрема Угорщина, заперечувала проти надсилання цих коштів на закупівлю озброєнь для України. Згідно з останніми повідомленнями, їм було запропоновано компроміс, за яким частина коштів буде спрямована на гуманітарну допомогу.

Напередодні канцлер Німеччини Олаф Шольц на пресконференції в Ризі заявив, що на потреби оборони України може бути спрямовано до 90% доходів від заморожених активів Росії. Як саме виглядатиме остаточно узгоджена схема – поки не повідомляється.

Прибуток від активів Росії, заморожених у відповідь на її вторгнення в Україну, становить кілька мільярдів євро на рік. Наразі йдеться про передання на потреби України приблизно трьох мільярдів євро, повідомляє Euronews.

У Європі заморожено близько 210 мільярдів євро активів Банку Росії. Загальна вартість заморожених активів російського Центробанку у світі становить, за різними підрахунками, від 260 до 350 мільярдів євро. Країни Заходу обговорюють також питання про можливу конфіскацію цих активів, проте воно повʼязане з більшими юридичними труднощами, ніж використання доходів від них.

Ще новини