Головна Країна Україна та Індія погодилися з необхідністю «більш тісного діалогу» щодо поваги до територіальної цілісності – заява

Україна та Індія погодилися з необхідністю «більш тісного діалогу» щодо поваги до територіальної цілісності – заява

by host

Україна та Індія погодилися з необхідністю «більш тісного діалогу» щодо поваги до територіальної цілісності та суверенітету держав.

«Президент Зеленський та Прем’єр-міністр Моді підтвердили готовність до подальшої співпраці у дотриманні принципів міжнародного права, включно зі Статутом ООН, таких як повага до територіальної цілісності та суверенітету держав. Вони погодилися з необхідністю більш тісного двостороннього діалогу в цьому питанні», – йдеться у спільній заяві за підсумками візиту прем’єр-міністра Індії до України.

Індійська сторона підтвердила свою принципову позицію та спрямованість на мирне врегулювання шляхом діалогу та дипломатії, у межах яких Індія взяла участь у Саміті миру у червні 2024 року.

Українська сторона, у свою чергу, наголосила на важливості участі Індії на високому рівні в наступному Саміті миру. Також Київ зауважив, що Спільне комюніке, ухвалене на Саміті миру у червні (до якого Індія не приєдналася), може слугувати основою для подальших зусиль для встановлення справедливого миру на основі діалогу, дипломатії та міжнародного права.

Як зазначається у заяві, Моді наголосив на необхідності «щирої та практичної взаємодії між усіма сторонами для розробки інноваційних рішень», які матимуть широке визнання та сприятимуть якнайшвидшому відновленню миру. Він підтвердив готовність Індії зробити свій внесок «усіма можливими способами», щоб сприяти швидкому поверненню миру.

Читайте також: Моді у Києві: Індія готова зробити свій проактивний внесок у зусилля задля досягнення миру в Україні

Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді перебуває зі своїм першим візитом в Україні. Як повідомило напередодні візиту видання Bloomberg, Моді планує відвідати Київ, щоб спробувати збалансувати зв’язки з Вашингтоном і Москвою, але виключив роль посередника в припиненні російської війни в Україні.

Однак, за даними журналістів, Індія погодилася передати повідомлення між Володимиром Зеленським та Володимиром Путіним.

8 і 9 липня премʼєр Індії Моді був із візитом у Росії. За інформацією індійських ЗМІ, він домовився з російським лідером Володимиром Путіним щодо звільнення з російської армії громадян Індії, яких обманом відправили на війну проти України.

Візит Моді до Москви розкритикував президент України Володимир Зеленський. Зранку 9 липня український лідер заявив, що «це величезне розчарування і нищівний удар по мирних зусиллях – бачити, як лідер найбільшої демократії світу обіймається із найкривавішим злочинцем у світі в Москві у такий день» (маючи на увазі комбіновану ракетну атаку 8 липня, ціллю якої, зокрема, стала дитяча лікарня «Охматдит»).

Ще новини