Головна Країна Уряд Угорщини у відео показав мапу України без Криму

Уряд Угорщини у відео показав мапу України без Криму

by host
Уряд Угорщини у відео показав мапу України без Криму

Уряд Угорщини поширив відеоролик із закликом до миру з мапою України без окупованого Криму. Відео зʼявилося в мережі Youtube кілька днів тому, але українська преса та угорські опозиційні ЗМІ звернули на нього увагу сьогодні.

У закадровому тексті наголошується, що десятки тисяч дітей залишилися сиротами, сотні тисяч будівель зруйновано, понад 10 мільйонів людей були змушені залишити свої будинки, але війна продовжується і може легко стати світовою. «Досить війни, тільки припинення вогню може покласти край руйнуванням, тільки мирні переговори можуть врятувати життя людей», – ідеться у ролику.

Відео містить кадри біженців та зруйнованих міст. Через деякий час у ролику зʼявляється мапа України, але без Криму у складі. При цьому Угорщина, як і більшість країн світу, не визнає анексію півострова законною.

З чим повʼязана поява такої мапи в ролику, не уточнюється.

2 червня премʼєр-міністр Угорщини Віктор Орбан зазначив, що Україна в разі наступу може зазнати тяжких втрат, і знову закликав Київ до переговорів із Москвою. У відповідь міністр закордонних справ Дмитро Кулеба різко розкритикував пропозицію Будапешта. «Якщо ви такі розумні, переконайте Путіна вивести війська з України», – зазначив дипломат.

Кулеба наголосив, що Київ виступає за якнайшвидший мир, але мир справедливий, на основі відновлення територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах, включно з Кримом.

Представник Кремля Дмитро Пєсков зазначив, що Москва поки не бачить передумов для переговорів із Києвом.

Віктора Орбана називають лояльним до Росії політиком. Сам він це відкидає і каже, що піклується про безпеку Угорщини. Водночас Будапешт відмовляється постачати зброю Києву та надавати територію країни для транзиту озброєнь для української армії. Крім того, Угорщина виступає за помʼякшення санкцій проти Росії.

Ще новини