Головна Країна «якщо рішення ухвалюються, Україна успішна на місцях» 

«якщо рішення ухвалюються, Україна успішна на місцях» 

by host

Заклики до перегляду стратегії щодо підтримки України на тлі відсутності суттєвих проривів на фронті нині зупинилися – про це глава МЗС Дмитро Кулеба розповів журналістам у Брюсселі, передає кореспондентка Радіо Свобода.

«Довгострокова безпека для Європи починається з короткострокових, сміливих рішень для України… Ми ще раз довели це, попри всі заяви, що ситуація зайшла в глухий кут, що ви не можете перемогти, що Росія врешті-решт досягне успіху… Так, зараз ці голоси мовчать, але вони знову з’являться», – зазначив Кулеба.

На тлі цього український міністр закликав партнерів до подальших «сміливих» рішень. Серед пріоритетів для України – дозвіл бити по цілях углиб Росії.

«Насамперед ідеться про аеродроми, які Росія використовує для запуску своїх бомбардувальників для нападу на українські сили та для ударів по українських містах та інфраструктурі. Якщо ми отримаємо достатню кількість ракет і нам дозволять наносити удари, ми значно зменшимо здатність Росії завдавати шкоди нашій критичній інфраструктурі й покращимо ситуацію для наших сил на місцях», – зауважив глава української дипломатії.

Читайте також: ISW: попри виведення РФ літаків за межі дії Storm Shadow і ATACMS, багато військових об’єктів все ще можуть бути уражені

Кулеба також зауважив, що успіх України залежить насамперед від готовності партнерів ухвалювати рішення.

«Якщо рішення ухвалюються, Україна успішна на місцях. Якщо ні, не нарікайте на Україну, нарікайте на себе… Ми вкотре продемонстрували, що ті, хто говорять про страх ескалації, здебільшого використовують цей аргумент лише для того, щоб не ухвалювати потрібні Україні рішення», – зазначив міністр.

На уточнювальне запитання Радіо Свобода, чим може допомогти ЄС, якщо далекобійну зброю Україна отримує насамперед зі США та Великої Британії, Кулеба зауважив, що країни-партнери «діють як коаліція від самого початку вторгнення».

«Такий важливий гравець, як ЄС, має свою вагу в цій дискусії. Я закликаю Європейський Союз зіграти свою роль і дуже чітко й рішуче висловити свою точку зору, що це те, що потрібно зробити зараз… Чого ми хочемо уникнути, – так це ситуації, коли публічно звучить повідомлення про те, що загалом ніхто не проти глибоких ударів по Росії, але реальних кроків для цього не робиться. Ця реальна дія полягає в тому, щоб відправити ракети і дозволити нам використовувати їх на території Росії проти законних військових цілей», – резюмував міністр.

Читайте також: «Війна може завершитися непередбачувано»: американські генерали та безпекові експерти критикують США та НАТО

Раніше американське видання Politico повідомило, що представники української влади у Вашингтоні цього тижня готуються представити посадовцям національної безпеки США список далекобійних цілей у Росії, які, на їхню думку, можуть вразити Сили оборони, якщо буде скасовано обмеження на використання своєї зброї.

Після чергової масованої атаки український президент Володимир Зеленський вкотре закликав партнерів України зняти обмеження щодо далекобійності західною зброєю.

Однак Вашингтон заявив, що політика щодо використання американської зброї для ударів усередині Росії не змінилася і він не дозволяє Україні використовувати її.

За даними аналітиків американського Інституту вивчення війни (ISW), в Росії є щонайменше 250 військових об’єктів у зоні дії наданих США ракет ATACMS.

Ще новини