Головна Новини 5 фактів про рак, яких ви точно не знали від столичного хірурга-онколога

5 фактів про рак, яких ви точно не знали від столичного хірурга-онколога

by host
5 фактів про рак, яких ви точно не знали від столичного хірурга-онколога

Як зауважив лікар Олександр Слюсаренко, є цікава інформація про захворювання, яка точно може здивувати більшість людей. 

 Факт 1. Рак молочної залози частіше зустрічається в лівій молочній залозі, ніж у правій. Поки що нікому з вчених не вдалося зрозуміти, чим же так сильно «провинила» саме ліва молочна залоза перед природою.

 Факт 2. Голі землекопи мають вроджений імунітет до будь-яких пухлин. Річ у тому, що в організмі цих тварин утворюється речовина — гіалуронан, яка зупиняє появу та ріст пухлинних клітин. Зараз вивчається можливість використання цієї речовини для лікування онкозахворювань у людей.

 Факт 3. Кількість випадків раку шкіри через застосування штучної засмаги (при відвідуванні солярію) більше, ніж виникнення раку легенів через куріння. Недавнє дослідження показало, що тільки в США щороку реєструється понад 419 000 нових випадків раку шкіри, пов’язаних із засмагою в приміщенні.

Факт 4. Лише від 5 до 10% всіх видів онкологічних захворювань є спадковими. Всі інші випадки спричинені курінням, вживанням алкоголю, засмагою, впливом хімічних чинників на виробництві, опроміненням тощо.

 Факт 5. Більше половини всіх видів пухлин можна запобігти. Дослідники вважають, що більше половини всіх випадків раку і до половини всіх смертей від нього можна запобігти. Це означає, що щороку можна врятувати близько 3,7 мільйона життів. Цей факт ще раз наголошує на важливості ведення здорового способу життя та проведенні постійних профілактичних оглядів й аналізів, щоб у випадку появи пухлини встигнути «спіймати» її на ранніх стадіях розвитку.

До слова, дієтолог про їжу під час відключень світла.

Ще новини