Головна Новини Головною ціллю обшуків СБУ в Києво-Печерській лаврі було виявлення диверсійних груп – експерт

Головною ціллю обшуків СБУ в Києво-Печерській лаврі було виявлення диверсійних груп – експерт

by host
Головною ціллю обшуків СБУ в Києво-Печерській лаврі було виявлення диверсійних груп – експерт

Про це в ефірі каналу «Настоящее время» сказав Кирило Говорун, професор Стокгольмської школи теології.

«Раніше ми бачили, що не просто зброя йшла через церкви Московського патріархату – там боєвики чи сепаратисти, наприклад, у Святогірській лаврі знаходили собі сховок. Тепер на рівні чуток кажуть, що є якісь «паломники» з російськими паспортами. Ясна річ, що в умовах війни у Києві це найбільш підозрілі люди. Зважаючи, скільки тут було сплячих об’єктів та ДРГ перед початком і під час вторгнення, особливо в березні. Думаю, ці версії зараз перевіряються», – сказав Говорун.

Навіщо попри проросійські погляди ченців у травні цього року Собор УПЦ ПМ заявив, що не згоден з патріархом Кирилом щодо питання війни РФ з Україною (тоді центральною постаттю на Соборі був предстоятель Києво-Печерської лаври Павло Лебідь), експерт пояснив так:

«Це було зроблено під тиском обставин. Війна була в самому розпалі, тільки звільнили Київщину, дуже гарячі бої тривали в інших регіонах. Звичайно, суспільство ставило дуже великий знак питання щодо того, чим займається УПЦ, як може бути афілійована з Росією структура в такій кількості існувати на території України. Звичайно, відповідь потрібно було давати – і на запит суспільства відбувся Собор, зібраний у Феофанії. І прийнято рішення начебто про дистанціювання від Російської православної церкви. В документах УПЦ МП викреслили прямі посилання на РПЦ, але залишили непрямі посилання».  

У документах УПЦ МП залишаються до сьогодні посилання на так званий «Патріарший томос». Останній датований 1990 роком та виданий московським патріархом Олексієм ІІ – він дав певну свободу УПЦ МП від Москви, однак підкреслив, що УПЦ МП залишається в єдності з РПЦ.

«Який зараз статус цієї церкви, не ясно навіть для самого керівництва УПЦ МП. І їм вигідний такий статус, тому що можуть казати Москві: «Ми до кінця з вами не розривали, не ображайтесь», а при цьому українському суспільству кажуть: «Ми ж розірвали з Москвою, вибрали послання на Москву, які до нас претензії». Зараз час невизначеності минув і українське суспільство вимагає більшої ясності», – підсумував професор Стокгольмської школи теології Кирило Говорун.

Читайте також: Замовчаний скандал у Лаврі: митрополит Павло під час зйомок вибив зуби журналістці

Нагадаємо, напередодні СБУ провела обшуки на територіях Свято-Успенської Києво-Печерської Лаври у Києві, Корецького Свято-Троїцького монастиря та у приміщеннях Сарненсько-Поліської єпархії УПЦ на Рівненщині. На території Києво-Печерської Лаври затримали 32-річного українця, який може бути причетний до протиправної діяльності проросійського інформагентства «Антван», знайшли проросійську літературу та рублі. 

Ще новини