Головна Новини Куди ідуть гроші “Київміськбуду”: поки вкладники потерпають через заморожене будівництво, оточення керівника будується

Куди ідуть гроші “Київміськбуду”: поки вкладники потерпають через заморожене будівництво, оточення керівника будується

by host
Куди ідуть гроші “Київміськбуду”: поки вкладники потерпають через заморожене будівництво, оточення керівника будується

Раніше повідомлялося, що “Київміськбуд” зупинив будівництво житлових комплексів під час воєнного стану через здороження матеріалів, а ще тому, що інвестори не платять кредити, є проблеми зі світлом. На подолання кризи у “Київміськбуді” попросили грошей з бюджету Києва — 1 млрд грн на капіталізацію і викуп нерухомості на 300 млн грн.

Зокрема, у ЖК “Медовий” в Києві люди отримали ключі від квартир, проте їм не підвели світло – пояснили відсутністю коштів. А в ЖК “Медовий-2” інвестори не отримали ключів від житла, яке обіцяли їм надати ще в 2021 році. Загалом забудовник має близько 20 недобудованих та замерзлих об’єктів у Києві. 

Журналісти дізналися, що виведену землю компанії “Київміськбуд” у Козині, на якій раніше була база відпочинку, забудували розкішними котеджами родичі та оточення президента холдингу Ігоря Кушніра.

Київрада на початку 2000-их передала ділянку 2 га дочірньому підприємству “Київміськбуду” – “Екос” для експлуатації та обслуговування бази відпочинку. У 2013 році землю перепродали новоствореній компанії  “Лісоргбуд”, власницею якої була тітка дружини Кушніра Оксани.

Ще одним будинком на понад 600 квадратів на території “бази відпочинку” володіє Наталія Чухлеб – дружина брата Оксани Кушнір.

powerukraine

Дім на 400 квадратів записаний на Ларису Федорченко з Кременчука. Жінка є родичкою Руслана Федорченка – депутата Кременчуцької міської ради, а також директора компанії “Расмус” з орбіти Ігоря Кушніра та народного депутата Вадима Столара, який обирався в парламент від ОПЗЖ. “Расмус” у попередні роки “світилася” у київських будівельних скандалах.

У коментарі журналістам Федорченко заявила, що на маєток у Козині заробила самостійно:

“Я продала тут квартиру, наследство, мамин дом, квартиру бабушкину… Робили в селі як прокляті, заробляли копєйки, на базарі продавали що вирощували”.

Загальна вартість всіх котеджів може перевищувати $3.5 млн, кажуть журналісти.

Київрада створила тимчасову контрольну комісію, яка має виконати перевірку інформації щодо діяльності  президента «Київміськбуду» Ігоря Кушніра.

Зазначається, що компанія “Київміськбуд”, що на 80% належить територіальній громаді Києва, на підрядні роботи  перераховувала кошти організаціям, наближеним до Ігоря Кушніра. Йдеться про 4 основних підрядних компаній: “Укрбуд Інвест”, “Горбуд”, “Ягуар” та “Будівельно промислова компанія Ягуар”.

У 2020-2021 роках на рахунки фірм надійшло від “Київміськбуду” більше 3 млрд грн за виконання будівельних робіт, кажуть розслідувачі. “Укрбуд Інвест” отримав найбільше коштів – більше 1,7 мільярдів гривень.

Нагадаємо, у квітні 2023 року Національне антикорупційне бюро України звернулося до мера Києва Віталія Кличка з вимогою надати документацію щодо співпраці з ПрАТ “ХК “Київміськбуд”. Зокрема щодо листування з ПрАТ “ХК “Київміськбуд” з приводу їхнього звернення щодо здійснення докапіталізації компанії Київською міською радою на 1 млрд грн та/або на іншу суму.

Ще новини