Головна Новини НБУ констатує помітне скорочення зарплат українців протягом року

НБУ констатує помітне скорочення зарплат українців протягом року

by host
НБУ констатує помітне скорочення зарплат українців протягом року

Про це йдеться в інфляційному звіті Національного банку України.

Очікується, що з відновленням економіки, пожвавленням попиту на робочу силу номінальні зарплати швидко зростатимуть і перевищать довоєнний рівень вже у 2023 році. Втім, з урахуванням інфляційних процесів реальні зарплати наприкінці 2024 року будуть усе ще нижчими за довоєнний рівень.

Опитування НБУ продемонструвало, що підприємства намагалися виплачувати зарплату, а окремі з них робили додаткові виплати або надавали матеріальну допомогу, навіть якщо діяльність підприємства була зупинена. Разом з тим через продовження бойових дій підприємства частіше звільняють персонал та переважно не в змозі сплачувати довоєнну зарплату.

Читайте також: Від Зеленського вимагають підвищити зарплату військовим та скасувати надбавки нардепам

Серед великих компаній, особливо міжнародних, переважають ті, хто виплачував зарплату повністю. Утім, навіть ці компанії оптимізують видатки на персонал. Серед малого та середнього бізнесу стійкості менше, відповідно звільнень та зниження зарплат більше

За різними опитуваннями, падіння зарплат у приватному секторі в травні становило від 25% до 50% у порівнянні з довоєнним часом“, – додали в НБУ.

Раніше “ВК” писав, що у столиці поступово відновлюють роботу підприємства, потроху оживає ринок праці і нерухомості. При цьому заробітки у киян падають, а ціни в магазинах та на ринках ростуть.

Ще новини