Головна Новини Олексій Пергаменщик, скульптор, який творить Тризуб на щиті «Батьківщини-Матері»: «Ми міняємо око диявола, яке світить на всю Україну, на древній символ Святого Володимира»

Олексій Пергаменщик, скульптор, який творить Тризуб на щиті «Батьківщини-Матері»: «Ми міняємо око диявола, яке світить на всю Україну, на древній символ Святого Володимира»

by host
Олексій Пергаменщик, скульптор, який творить Тризуб на щиті «Батьківщини-Матері»: «Ми міняємо око диявола, яке світить на всю Україну, на древній символ Святого Володимира»

Зрештою, питання було вирішене на користь демонтажу не всієї скульптури, а герба СРСР на щиті, на самій верхотурі. Замість герба щит «Матері» мав прикрасити український Тризуб, і суспільство мало побачити остаточно декомунізовану статую вже на день Незалежності.  

Журналісти “Укрінформу” вирішили обговорити цю історію із скульптором, який власне і створив Тризуб Батьківщині.

– Олексію, проєкт статуї «Батьківщина-Мати» зустрів жорстку критику професійної спільноти ще на етапі створення. Але ж то був 1982 рік, рішення ЦК – варіантів не було. Як ви дивитися на це питання з позицій сьогодення? Адже 40 років минуло, в Києві, на Печерську ще багато чого набудували…

–  Я у творчому плані є нащадком вчення Василя Захаровича Бородая, автора «Батьківщини–Матері». Коли у 2004 році я ставив перший пам’ятник князю Святославу, мені було 26 років. Василю Захаровичу тоді вже було за 80. Власне тому мене обрали для цієї роботи – заміни герба на тризуб. Всі знали, що я буквально живу в монументалці, працюю з металом і люблю цю скульптуру.

Монументальна скульптура, це окремий вид мистецтва. Це не просто скульптура, це щось середнє між архітектурою і скульптурою. А така масштабна, найбільша в Європі «Батьківщина», належить вже навіть більше до містобудування. Бо вона впливає на ландшафт міста з усіх перспектив, задає тон, стиль. Я вважаю, що скульптура сама по собі дуже вдала.

Ще новини