Головна Новини Перешкоджання журналістській діяльності: правоохоронці порушили кримінальне провадження через інцидент на території Лаври

Перешкоджання журналістській діяльності: правоохоронці порушили кримінальне провадження через інцидент на території Лаври

by host
Перешкоджання журналістській діяльності: правоохоронці порушили кримінальне провадження через інцидент на території Лаври

Про це розповіли у Нацполіції.

Як розповіли правоохоронці, до Печерського управління поліції звернулись представники засобів масової інформації із заявою щодо перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Заявники повідомили, що під час зйомки сюжету один із священнослужителів Києво-Печерської лаври пошкодив обладнання оператора. Відео цього інциденту також опублікували телеграм-канали.

За цим фактом дізнавачі територіального підрозділу розпочали кримінальне провадження за ч. 1 ст. 171 Кримінального кодексу України – перешкоджання законній професійній діяльності журналістів.

Санкція статті передбачає штраф до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арешт на строк до шести місяців, або обмеження волі на строк до трьох років. Досудове розслідування триває.

Зауважимо, правоохоронці не уточнюють, про яке саме ЗМІ йде мова. Проте у соцмережах оприлюднили кілька відеороликів нелюб’язного поводження представників московського патріархату з журналістами. Зокрема, церковники вдарили камеру журналіста Радіо Свободи, штовхнули журналістів Суспільного і зірвали кріплення на камері оператора. Суспільне обіцяло звернутися до поліції.

Також повідомляли, що намісник Києво-Печерської лаври митрополит УПЦ МП Павло штовхав та погрожував журналістам “Телеграфу” та “Еспресо”. Один зі священників порвав фотокору Яну Доброносову провід до техніки.

Читайте також: Віряни МП в Лаврі облаяли голову комісії Мінкульту, змусили її тікати та переслідували 

Нагадаємо, 29 березня 2023 року представники УПЦ МП мали остаточно покинути усі приміщення Києво-Печерської лаври. Однак, на територію Лаври з’їхалися віряни УПЦ з різних регіонів, поліція проводила обшук автомобілів, що вивозили майно.

Серед присутніх був  боксер Олександр Усик, що відбивався від журналістів.

Митрополит Павло Лебідь заявляв, що  не збирається виїжджати з Лаври, бо не бачив рішення суду.  Також він сказав, що в нього нема паспорта, бо документ зник після обшуків СБУ. Водночас ЗМІ раніше бачили його у паспортному сервісі під час виготовлення закордонного паспорта.

Як повідомляв “ВК”, секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, Києво-Печерська лавра є власністю громадян, а представники московського патріархату мають виконувати закони України.

Ще новини