Головна Новини У російському стилі: через квартал від зруйнованого обстрілами будинку зводять церкву Московського патріархату

У російському стилі: через квартал від зруйнованого обстрілами будинку зводять церкву Московського патріархату

by host
У російському стилі: через квартал від зруйнованого обстрілами будинку зводять церкву Московського патріархату

Будівля є начебто відновленням старого Києва, однак у російському стилі – з куполами, подібні до яких красуються на Червоній площі у Москві та у центрі Санкт-Петербургу.

Обурення зведенням у центрі столиці російської вотчини висловив Микола Томенко:

«Український народ радіє обшукам СБУ в Києво-Печерській лаврі. Я теж стримано радію, щоправда обшук цей ми вимагали провести ще з 2014 року. Але ось сьогодні оглянув грандіозне будівництво в центрі столиці воюючої України нового осередку «руського міра» від фаната Путіна-Януковича, протидиякона УПЦ Московського патріархату Новінського. Ці російські «цибулясті»церковні бані в серці Києва – світоглядний ляпас не лише киянам, а і всім українцям!», – сказав Томенко.

На світлинах зі святкових подій парафії красується Вадим Новинський – колишній регіонал, який сіє грішми в кишені священиків московського патріархату в Україні.

На сайті Свято-Троїцького храму запевняють, що будівництво на Жилянській, 4 – то історична відбудова церкви, яка 300 років тому існувала неподалік Софійського монастиря. У 1858 році будівлю начебто перенесли на рік вулиць Жилянської та Васильківської. І навіть подають світлину древнього храму. Щоправда, якщо порівняти архівні фото та сучасний вигляд – геть не сходиться. Бо куполи зовсім різні.

«Інформаційно. Українська церква, як і українська хата трьохдільна. Найбільш поширеними для української традиції є трьохбанні церкви. Форма куполів була сферичною та з маківкою на горі або грушоподібною, з перехватом не чверть висоти знизу. Ця форма суттєво вирізняється від цибулястих бань у церквах московського типу», – зазначив Томенко.

Однак, саме на підставі архівних документів та під приводом відновлення старого Києва у 2002 році церковники домоглися рішення виконкому Київської міської ради та розпорядження КМДА про передачу ділянки під будівництво.

«Допускається нове будівництво зі збереженням основних прийомів, характерних для історичної забудови та традиційного історичного середовища пам’яток; при цьому регламентуються висота, масштаб нового будівництва, застосування будівельних матеріалів та їхній характер, оздоблення фасадів будівель чи споруд, їхня пластика, кольорове рішення, характер покрівель та інші архітектурно-мистецькі рішення, а також благоустрій та озеленення території», – вказано в документі.

У 2011 році УПЦ МП остаточно отримало ділянку під «відновлення Троїцької церкви». У 2015 році почали будівництво, влітку 2021 року митрополит Онуфрій посвятив хрести для встановлення на бокових та центральному куполах. УПЦ МП продовжує будівельні та оздоблювальні роботи, а в умовах воєнного стану проводить заняття для школярів, навіть уроки з підготовки до загальноосвітньої школи для 6-тирічних киян. Чи застосовують кремлівські методички під час викладання громадянам України – не уточнюють.

Як відомо, у Києво-Печерській лаврі СБУ знайшла програми та літературу для відвідувачів приходської школи, просякнуті пропагандою «русского міра», а соцмережі облетіло відео, де під час літургії у Києві моляться «за матушку Россію».

Ще новини