Головна Новини Віталій Кличко взяв участь у третьому саміті Пакту вільних міст

Віталій Кличко взяв участь у третьому саміті Пакту вільних міст

by host
Віталій Кличко взяв участь у третьому саміті Пакту вільних міст

Про це повідомляє КМДА.

«Для нас, українців, захист демократії – це не пусті слова або загальна мета. Наше протистояння російській агресії – це не тільки захист нашого суверенітету та територіальної цілісності. Це – боротьба за демократію, боротьба за мир та стабільність в Європі. Ми захищаємо наш європейський вибір. В його основі – демократичні цінності і принципи, які ми поділяємо з ЄС та всім демократичним світом. Боротьба України проти російської навали – це також боротьба за модель розвитку для України та всього регіону Східної Європи. Це боротьба проти варварських намагань Росії нав’язати нам та нашим сусідам антидемократичну, тоталітарну систему. Ми рішуче відкидаємо путінське прагнення «Back to the USSR». Ми бачимо наше майбутнє у світовій спільноті демократичних держав», – наголосив Віталій Кличко.

Він також підкреслив, що увесь складний досвід України після 1991 року, після відновлення української незалежності, свідчить, що саме демократія є запорукою розвитку суспільства та економічного прогресу. Зокрема, без такого базового демократичного принципу, як верховенство права, неможлива ефективна боротьба з корупцією. А без цього, в свою чергу, неможливо створити сприятливе бізнес середовище та привабливий інвестиційний клімат.

Мер Києва зауважив, що саме бажання бачити Україну демократичною, сильною та економічно успішною рухало українцями до народних революцій 2004-2005 та 2013-2014 років. А ключову роль у процесі оновлення сучасної демократії має відіграти місцеве самоврядування та децентралізація системи державного управління і більшості сфер суспільного життя.

«Саме зусилля місцевого самоврядування, місцеві ініціативи, залученість волонтерів і громадянського суспільства є одним з вирішальних факторів, які забезпечують український спротив російській агресії!» – підкреслив Віталій Кличко.

Він зауважив, що головне для українців і для всього демократичного світу – рішуча перемога України над путінською Росією. Але важливо, щоб Україна продовжувала перетворення і необхідні реформи навіть в умовах воєнного стану. Від цього залежатиме успіх її післявоєнної відбудови.

«Ми маємо не просто відновити країну, відбудувати зруйноване агресором. Ми повинні створити, фактично, нову Україну – більш ефективну, потужну та сучасну,  а значить – справді демократичну», – наголосив мер столиці.

У третьому Саміті Пакту вільних міст беруть участь керівники та представники 17-ти європейських та українських міст. Зокрема, мери Варшави, Будапешту, Берліну, Братислави, Праги, Мілана, Гданська, Львова, Бучі, Конотопа, представник мерії Харкова.

Нагадаємо, Київ приєднався до Пакту вільних міст у вересні 2022 року. Церемонія підписання відбулася у Празі під час саміту.

Пакт вільних міст – це відкритий і прогресивний міський альянс, започаткований у 2019 році мерами Варшави, Будапешту, Праги та Братислави. Європейські міста співпрацюють у захисті демократії, в боротьбі з корупцією та популізмом, захисті місцевого самоврядування й побудові ефективної взаємодії з національними урядами. А також реалізують спільні ініціативи та проекти, адаптовані до потреб окремих міст.

Ще новини