Головна Новини Як слуховий апарат допомагає людям із втратою слуху повернути радість спілкування

Як слуховий апарат допомагає людям із втратою слуху повернути радість спілкування

by host
Як слуховий апарат допомагає людям із втратою слуху повернути радість спілкування

Сучасні слухові апарати – це мініатюрні комп’ютери, які, незважаючи на різноманітність типів, конструкцій і технічних характеристик, можна описати як невеликі портативні електронні пристрої, які дозволяють користувачам краще чути звуки та краще розуміти мову, забезпечуючи загальне покращення навичок спілкування.

Майже всі види слухових апаратів працюють подібним чином, хоча результат для кожної людини різний. На першому етапі звук вловлюється мініатюрним мікрофоном або мікрофонами, де він перетворюється на цифровий сигнал. Потім сигнал посилюється і модифікується.

Важливо використовувати два слухові апарати, якщо у вас втрата слуху на обидва вуха, оскільки неможливо встановити один слуховий апарат для обох вух. Повна продуктивність і задоволення користувача при бінауральній втраті слуху досягаються за допомогою двох слухових апаратів.

Моделі

Усі нові слухові апарати є цифровими слуховими апаратами, їх програмують відповідно до втрати слуху, а також способу життя користувачів. Щоб звикнути до нових слухових апаратів, потрібен час. Дуже часто після примірки вносяться зміни, щоб максимально персоналізувати слуховий апарат. Одні моделі підійдуть молоді, яка звикла до сучасних технологій, а інші – людям похилого віку. Досвідчений сурдолог зможе підібрати правильну модель для вашого стилю життя, враховуючи ваші індивідуальні потреби. 

powerukraine

Що важливо при виборі слухових апаратів?

Найважливішим фактором при виборі слухового апарату є тип і тяжкість втрати слуху. Чим більше ступінь втрати слуху, тим вищим має бути посилення запропонованого слухового апарату. 

Відкриті слухові апарати можна використовувати при легкій або помірній втраті слуху. На додаток до перерахованих вище факторів, анатомічні міркування також визначають вибір слухового апарату. Для кондуктивної втрати слуху, крім класичних слухових апаратів з повітряною провідністю, ефективним рішенням можуть бути слухові апарати з кістковою провідністю. Вони призначені для людей, які з різних анатомічних причин не можуть носити звичайні повітряні слухові апарати або мають вроджені дефекти зовнішнього слухового проходу або середнього вуха. Подібним чином часті інфекції в зовнішньому слуховому проході або в середньому вусі, пошкоджена барабанна перетинка або протікання перешкоджають використанню внутрішньовушних або внутрішньоканальних слухових апаратів.

Навіщо носити слуховий апарат?

Мета слухового апарату полягає в тому, щоб дозволити користувачеві краще чути: є лише одна причина носити слуховий апарат: ви не можете чути або ваш слух з часом погіршується, і вам важко зрозуміти розмову в певному середовищі (наприклад, шумному) середовищі) або в певних засобах масової інформації (телебачення, радіо, телефон).

Чому ви повинні носити слуховий апарат, якщо у вас втрата слуху?

Глухі люди або люди з дуже слабким слухом (важка або глибока глухота, понад 90 дБ), які страждають на порушення слуху (близько 700 000 французів), у 90% із них оснащені слуховими апаратами: коли порушення слуху придатне для встановлення, воно збігається. Для цих людей носіння слухового апарату дозволяє їм спілкуватися та вивчати мову. Окрім слухових апаратів, ці люди зазвичай використовують мову жестів і, можливо, читання з губ. 

Чому я повинен носити слуховий апарат при пресбіопії?

Люди, які з часом погіршують слух і/або скаржаться на періодичне нерозуміння розмови в певних ситуаціях, страждають від т.зв. пресбіопія: пресбіопія – це вікова втрата слуху, яка вражає 6 мільйонів французів і загалом у всіх – чоловіків і жінок – старше 60 років. На відміну від людей з вадами слуху, люди з пресбіопією дуже рідко користуються слуховими апаратами: лише 1 з 4 має слуховий апарат, а з тих, хто має, 15–20% не користуються слуховим апаратом. Тому, як правило, питання «Навіщо носити слуховий апарат?» запитайте людей з пресбіопією, тоді як люди з порушенням слуху повністю усвідомлюють роль слухових апаратів: вести «нормальний» спосіб життя та мати можливість спілкуватися.

Чому люди з пресбіопією менш обізнані?

Тому що їхня втрата слуху, яка настає поступово, є «просто досадою» (як вони кажуть) або дискомфортом (на відміну від інвалідності). На початковій стадії (примо-пресбікузіс) вони навіть не підозрюють про цей дискомфорт. Саме через те, що їхнє оточення (особисте, професійне) повторюється, і їм доводиться намагатися зрозуміти слова, вони поступово починають усвідомлювати зниження гостроти слуху. Для цих людей носіння слухового апарату дозволяє відновити комфорт слуху в повсякденному житті та уникнути ризиків, пов’язаних із прогресуючою ізоляцією. Однак вони довго заперечують («Я не чую дружину, бо вона розмовляє зі мною, коли ввімкнено телевізор»). Як правило, пресвітери схильні відкидати слухові апарати як надто дорогі, непривабливі або складні через «просто їх незручність».

Підсумовуючи, навіщо вам носити слуховий апарат?

У разі втрати слуху, як ми вже говорили, носіння слухового апарату дозволяє людям вести нормальний спосіб життя, спілкуватися та освоювати мову. У разі пресбіопії носіння слухового апарату дозволяє відновити комфорт слуху, не змушувати людей повторювати, уникнути підвищеної втоми в кінці дня та поступової ізоляції протягом тривалого часу. Дійсно, дуже часто, коли людина погано чує, вона відвертається, «відсікається» від розмови і самоізолюється. Така поведінка, якщо вона повторюється протягом тривалого періоду часу, може призвести до абстиненції з ризиком депресії, зниження стимуляції мозку та, у найсерйознішій формі, зниження когнітивних функцій, що, у свою чергу, у порочне коло збільшує втрату слуху ( і може призвести до нейродегенеративних захворювань, таких як хвороба Альцгеймера).

Ще новини