Головна Новини За що варто полюбити оливки: антиоксидантні властивості, здоров’я серця, профілактика раку

За що варто полюбити оливки: антиоксидантні властивості, здоров’я серця, профілактика раку

by host
Про те, що оливки є основним продуктом середземноморської дієти і вони пов’язані з багатьма перевагами, особливо для здоров’я серця та профілактики раку, розповів дієтолог, лікар-гастроентеролог Олег Швець. 

 

Мають антиоксидантні властивості

Доведено, що антиоксиданти знижують ризик хронічних захворювань, як хвороби серця та рак. Оливки багаті антиоксидантами, що борються з запаленням та пригнічують ріст мікроорганізмів. Дослідження 2009 року показало, що споживання м’якоті оливок значно підвищує в крові рівень глутатіону, одного з найпотужніших антиоксидантів в організмі.

 

Поліпшують здоров’я серця

Високий рівень холестерину в крові та артеріальний тиск є факторами ризику серцевих захворювань. Олеїнова кислота, основна жирна кислота в оливках, пов’язана з покращенням здоров’я серця. Вона регулює рівень холестерину та запобігає окисленню шкідливого холестерину ЛПНЩ. Крім того, деякі дослідження відзначають, що оливки та оливкова олія здатні знижувати артеріальний тиск.

 

Зміцнюють кістки

Через остеопороз зменшується кісткова маса та погіршується якість кісток, що збільшує ризик переломів. Показники остеопорозу нижчі в середземноморських країнах, ніж в решті Європи. Можливо, це і завдяки споживанню оливок.

Дослідження на тваринах і в пробірках показали, що деякі рослинні сполуки, що містяться в оливках і оливковій олії, допомагають запобігти втраті кісткової маси. Крім того, обсерваційні дослідження демонструють, що дотримання середземноморської дієти знижує ризик переломів кісток.

 

 Ймовірно захищають від раку

Оливки та оливкову олію зазвичай споживають у Середземноморському регіоні, де рівень захворюваності на рак та інші хронічні захворювання нижчий, ніж в інших західних країнах. Цілком можливо, що оливки допомагають знизити ризик раку. Частково це може бути пов’язано з високим вмістом антиоксидантів і олеїнової кислоти. Спостереження та дослідження in vitro показують, що ці сполуки порушують життєвий цикл ракових клітин в грудях, товстій кишці та шлунку.

 

Однак, за словами лікаря, для підтвердження цих результатів необхідні довгострокові контрольовані дослідження за участі людей. На цей час гіпотеза, що вживання оливок або оливкової олії призводить до зниження рівня раку, ще не підтверджена.

 

Але й ризики. Оливки зазвичай добре засвоюються. Але Швець рекомендує  звернути увагу, що вони можуть містити велику кількість солі через розсол, в який їх поміщають.

 

Оброблені оливки, особливо стиглі чорні, можуть містити велику кількість акриламіду, що пов’язують із підвищеним ризиком розвитку раку. Наразі виробники досліджують способи зменшення кількості акриламіду, який утворюється під час обробки.

 

Загалом оливки — пікантне та смачне доповнення до різних страв. Вони містять клітковину та багато здорових жирів. Завдяки чому ці плоди мають беззаперечну перевагу для здоров’я серця.

Ще новини