Головна Новини Олексій Соболєв і «держава як неефективний власник»

Олексій Соболєв і «держава як неефективний власник»

by host

Цю фразу «держава як неефективний власник» ми неодноразово чули від чиновників, які були або ж й досі є зацікавлені в продажі державного майна. Також в цьому були зацікавлені й представники системи Прозорро.Продажі, яка була створена з цією ж метою, пише проєкт журналістських розслідувань CorruptUA.

Найчастіше тезис “Держава є неефективним власником” використовував Олексій Соболєв (нині заступник Мінекономрозвитку). 

На початку своєї діяльності в державній сфері (як радників міністра) його задачею й була організація процесу продажу цікавих державних об’єктів, що підпорядковувались Міністерству інфраструктури України Пивоварського та Омеляна. У зв’язку із зазначеним такий меседж йому був просто необхідний в методичній роботі. За це він отримував неофіційно кошти від олігархічних структур (детальніше).

Після зміни команди в Мінінфраструктури, талановитий у хитрих схемах Олексій, вирішив продовжити свою діяльність в сфері розпродажу державних підприємств та активів. Проте джерела додаткового заробітку вже дещо змінились або ж просто доповнились.

Як відомо система Прозорро.Продажі – це в першу чергу IT-продукт, на створення якого витрачалися кошти донорів, в т.ч. міжнародних. 

Реальну вартість програмних продуктів перевірити фактично неможливо, тому постійна розробка, доробка та модифікація системи й стала основною метою тодішніх керівників проекту. Оскільки в змові з приватними розробниками є можливість деребанити донорські кошти. А це вже мільйони доларів. 

Пізніше, Рахункова палата давала висновок про не економне та неефективне використання коштів вже державним підприємством “Прозорро.Продажі”, директором якого був Олексій Соболєв до лютого 2023 року.

Ну і тут цікавим є факт, що зазначений вище тезис “держава – це неефективний власник”, а також, що “корупція на державних підприємствах приносить збитки бюджету, тому потрібно їх всі передати у приватну власність з ефективним менеджментом”, які на всіх заходах висловлював Соболєв, на його думку, стосується всіх окрім підприємства, яке очолює саме він. Якщо це не цинізм та маніпуляції на найвищому рівні, то що?

Тобто, на думку вже заступника міністра, всі очільники різних державних та комунальних підприємств – то корупціонери, а лише керівництво ДП “Прозорро.Продажі” не таке. Це при тому, що головною статтею витрат підприємства є замовлення розробка/модифікація програмного забезпечення та адміністрування системи, доцільність якого викликає чималі сумніви. Але тут вже надлишково витрачаються державні кошти, частина з яких може осідати в кишенях корупціонерів.

Отже пан Соболєв не є послідовним, оскільки сьогодні, вже перебуваючи на посаді заступника міністра економічного розвитку, він просто лобіює інтереси саме державного “Прозорро.Продажі” з метою монополізації ним ринку електронних торгів і роздування затрат на його функціонування. Заступник міністра звісно має важелі впливу на Прозорро.Продажі, оскільки до його повноважень входить й затвердження відповідного фінансового плану підприємства. А отже стає зрозумілим, чому Соболєв не хоче розвивати приватний сектор в цьому напрямку.

Важлива примітка!!! Попри гучні гасла, ефективність самої системи під великим питанням. Оскільки згідно з аналітичними даними лише до 20% організованих в Прозорро.Продажі аукціонів проходять успішно, тобто лише 1/5 від загальної кількості.

Виходить, що держава – це неефективний власник, в т.ч. й в особі Олексія Соболєва, про що й стверджують експерти й висновки Рахункової палати.

Ще новини