Головна Новини Садибу Терещенків відтворять у “цифрі”: як унікальна пам’ятка виглядає зсередини

Садибу Терещенків відтворять у “цифрі”: як унікальна пам’ятка виглядає зсередини

by host
Садибу Терещенків відтворять у “цифрі”: як унікальна пам’ятка виглядає зсередини

Як свідчать фото, які оприлюднили на Facebook-сторінці “Україна інкогніта”, до реставрації справа ще не дійшла.

Активісти нагадують, що будинку, який був зведений у стилі неоготики у 1874-1875 рр і згодом викуплений цукрозаводчиком Іваном Терещенком, із 1917 року розташовувалось Міністерство шляхів сполучення УНР.

У ніч з 13 на 14 листопада 1918 року тут відбулася знакова для України подія – представники різних українських партій, зважаючи на можливість колаборації гетьмана Скоропадського із росією, схвалили план повстання і обрали тимчасовий революційний уряд – Директорію УНР, до якої увійшли Петлюра, Винниченко та Швець.

Нині ця визначна пам’ятка історії та архітектури отака. Світлини сьогоднішні“, – йдеться у коментарі до світлин.

В ГО “Україна Інкогніта” зазначають, що готуються зробити фотограмметричну, геодезичну зйомку будівлі, виконати всі обміри й створити її цифрову копію.

Читайте також? “Заброшка”, яка могла б стати магнітом для туристів: під Києвом руйнується водонапірна вежа, що залишилась від маєтку Терещенків 

Як повідомляв “ВК”, Садиба Терещенків є пам’яткою архітектури місцевого значення, знаходиться у центрі Києва – бульвар Тараса Шевченка, 34. Вона побудована у 1874-1875 роках за проєктом архітектора В. Краузе у стилі неоготика. Флігель будинку теж перебуває на державному обліку як нововиявлена пам’ятка архітектури.

До кінця 2007 року садиба була на балансі КП “Київжитлоспецексплуатація”, яке здавало її в оренду. У 2008 році унікальні будинки передали у власність ВАТ “Центрелеватормлинбуд” під реконструкцію. Зараз будівля перебуває в аварійному стані.

Управління охорони культурної спадщини наприкінці квітня 2016 року оглянуло садибу та зобов’язало ВАТ “Центрелеватормлинбуд” до 22 червня 2016 року укласти охоронний договір та привести будівлю до належного стану.

ВАТ “Центрелеватормлинбуд” охоронний договір уклало, але жодних робіт не проводило.

У вересні 2023 велика палата Верховного суду повернула унікальну пам’ятку столиці Садибу Терещенків до комунальної власності. Рішення оскарженню не підлягає та буде застосовуватися у спірних справах по іншім пам’яткам. Після цього міська влада заявила, що нарешті зможе реставрувати садибу.

У цій садибі урізний час в період 1879-1903 років проживав меценат Іван Терещенко. Родина Терещенків подарувала столиці Київську безоплатну лікарню для чорноробів та незаможних людей, нині – спеціалізована дитяча лікарня “ОХМАТДИТ”.

А також: картинну галерею на вулиці Терещенківській, Маріїнський дитячий притулок (на розі Паньківської й Микільсько-Ботанічної вулиць, нині Інститут психології імені Г. С. Костюка Національної академії педагогічних наук України).

Окрім того, облаштували будинок для міського парафіяльного училища на Ярославому Валу (1965 року будинок переданий Київському інституту театрального мистецтва імені Івана Карпенка-Карого).

Одне з найзначніших місць у меценатстві Івана Терещенка займало попечительство рисувальною школою Миколи Мурашка – навчальний художній заклад в Києві, заснований у 1875 році. Спочатку школа була приватною, проте вже за рік стала міською і проіснувала 25 років.

За чверть століття Іван Миколайович на утримання та облаштування цього закладу витратив 150 тисяч карбованців. Водночас він ще опікувався Київським реальним та Олександрівським ремісничим училищами.

Сообщение Садибу Терещенків відтворять у “цифрі”: як унікальна пам’ятка виглядає зсередини появились сначала на Великий Київ.

Ще новини